membook_heavy_800x800

On kulunut vajaat 7 kuukautta siitä, kun kerroimme ensimmäistä kertaa palvelustamme lehdistötiedotteessa. Tuo aika on oikeasti tuntunut enemmänkin seitsemän vuoden mittaiselta ja se on myös tuonut päähäni ensimmäiset selvästi harmaat hiukset!! Parasta on kuitenkin ollut se että olen kehittynyt johtajana ja yrittäjänä enemmän, kuin missään aikaisemmassa elämänvaiheessani. Olen vihdoin tajunnut että yrittäjyys on aivan erityinen mielentila – suorastaan superpower. Ja kukas kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse. Tässä seitsemän oivallustani kuluneen seitsemän kuukauden ajalta.

1. Älä lupaa tai luule liikoja

Viime elokuussa luulin että olemme jo melko lähellä Membookin ”synnytystä”, mutta tuo luulo oli väärä. Olimme vasta aivan alussa. Reilut puoli vuotta on oikeasti tosi lyhyt aika, eikä siinä montaa asiaa tarvitse tapahtua, jotta aikataulu menee uusiksi. Enkä nyt puhu aikataulun pettämisestä, sillä siitä ei ollut kyse. Muutamaa innokasta asiakasta lukuunottamatta, olemme saaneet tehdä Membookia rauhassa omaan tahtiimme ja määrittää oman aikataulumme. Kun nämä pari asiakasta saatiin rauhoittumaan (”anteeksi – ette saa lupaamaamme palvelua käyttöönne vielä tänä syksynä, ettekä ehkä vielä vuoden vaihteessakaan”), saimme työrauhan myös omiin mieliimme.

2. Päästä irti kontrollista

Törmäsin tähän Sami Honkosen muutaman vuoden takaiseen kirjoitukseen ja hykertelin tyytyväisenä lukemaani:

”By controlling a project you can only reach minor success. If you’re willing to let go, there’s no limit.”

Juuri näin olen tätä projektia johtaessani (tiedostamattani) ajatellut. Matkan varrella ajatus ja visio Membookista on nimittäin elänyt ja kehittynyt niin paljon, että olisi ollut vääryys pitäytyä tiukassa kontrollissa. Olisimme joutuneet jättämään joitakin hyviä juttuja pois – vain kontrollin ja aikataulussa pysymisen takia. Kontrollin sijaan olemme antaneet tilaa luovuudelle ja kokeiluille, perääntymisille ja isoille harppauksille.

3. Usko onnistumiseen!

Pohdiskelin tämän bloggauksen runkoa jo matkallamme hiihtolomalle. Inspiraatioksi luin autossa Salon Nuorkauppakamarin julkaiseman ”Kauppapaikkana Salo” -kirjan. Kirjassa esitellään monipuolisesti salolaisia yrityksiä, menestyneitä yrittäjiä ja kaupunkimme uuden nousun tekijöitä (suosittelen lukemaan – tämä kaupunki todellakin nousee vielä!). Kirjassa hyvä ystäväni, Herkku ja Lahja Murenan Miina Laukkanen, kiteyttää oman ajatuksensa yrittäjyydestä näin:

”Yrittäjänä kannattaa uskoa itseensä ja onnistumiseensa, vaikka ei aina tietäisikään, miten se saavutetaan”.

Tämä asenne ja usko yhdistää monia tuntemiani yrittäjiä. Sama asenne sopii muuten hienosti myös IT-palvelun kehittämiseen! Asiakkailtamme on tullut matkan varrella kymmeniä erinomaisia kehitystoiveita, ja kun olen niitä kehitystiimillemme esitellyt, vastaus on ollut aina iloinen: ”Kuulostaa oikein hyvältä idealta – eiköhän me se jotenkin onnistuta toteuttamaan!” 

Vahva usko omaan tekemiseen ja onnistumiseen on auttanut meitä sekä kestämään alkuvaiheen yritykselle tyypillistä epävarmuutta että puurtamaan palvelun kehittämisen parissa päivästä toiseen.

4. Määritä menestyksen mittari

Vuosittain julkaistaan iso määrä erilaisia top-listoja, jotka perustuvat taloudellisiin tunnuslukuihin ynnä muihin sellaisiin. Startup-huumassa yrittäjän pää helposti sekoaa ja kuuppaan nousevat haaveet sijoittajien rahoista ja isoista exiteistä.

Luin viikonloppuna Kaisa Hernbergin kirjoituksen ”Minkälainen on menestyvä yritys?”. Mietin, että vaikka haluamme rakentaa Membookista kansainvälisen kasvuyrityksen, on meillä kuitenkin vastuu myös toiminnastamme yhteiskunnassa – Suomessa ja Salossa. Membook on yrityksenä sellainen, että onnistuessamme tulemme työllistämään ihmisiä. Erinomaista asiakaskokemusta ei tehdä tinkimällä asiakaspalvelusta tai tuotekehityksestä. Tulemme toivottavasti tarjoamaan töitä niin asiakaspalvelun, myynnin, markkinoinnin, kuin suunnittelun ja teknisen toteutuksen ammattilaisille. Jos ei nyt ihan satoja työpaikkoja – kuten Saloon tuleva TRI lupailee – niin ainakin kymmeniä. Tämä on minulle henkilökohtaisesti iso tavoite ja menestyksen mittari: Haluan luoda työllistävän, kannattavan ja kasvavan yrityksen, jossa on kivaa olla töissä!

5. Keskity siihen mitä teet parhaiten

Yrityksen kasvaessa ja kehittyessä, on käynyt selväksi myös se että Membook vie nyt kaiken aikani. Kulunut puoli vuotta on pitänyt sisällään paljon luopumista, sillä on ollut pakko keskittyä olennaiseen. Olen luopunut mm. muutamista luottamustoimistani ja vastikään siirsimme toimitusjohtajan kapulan Joy & Orderissa kollegalleni Laura Mänkille. Jään viestintätoimiston taustalle osakkaaksi ja hallituksen jäseneksi – sparraamaan ja innostamaan – mutta päätyöni teen nyt täysillä Membookissa. Parasta tässä järjestelyssä on ollut se että olen voinut luopua kontrollista myös Membookin markkinoinnin suhteen. Voin keskittyä olemaan se vaativa asiakas tärkeässä lanseeraus- ja brändinrakennusvaiheessa! Suosittelen muuten tähän kohtaan lukemaan Kim Väisäsen tuoreen haastattelun: ”Menestys tulee tekemällä vähemmän, mutta paremmin”. Pätee niin yrittäjään, kuin bisnekseenkin.

6. Olet jatkuvalla matkalla

Yrityksen on kehityttävä jatkuvasti eikä Membook tule valmiiksi ikinä. Tämä on jatkuva matka kohti meidän ja asiakkaidemme yhteistä näkemystä järjestöjen ja tulevaisuuden yhteisöjen digitalisaatiosta. Matkan varrella tilanteet muuttuvat ja yllätyksiä varmasti tulee. Olemme luopuneet kontrollista sen suhteen, miltä maailma näyttää kahden tai viiden vuoden kuluttua. Voimme vain parhaamme mukaan haistella trendejä ja tuulia, navigoida sukkelasti, ja toivottavasti kääntyä risteyksissä oikeaan suuntaan.

7. Tavoittele suuria!

Klisee tai ei – on tavoiteltava isoja juttuja, jotta voi saavuttaa jotain. Jos ei yritä, ei takuulla saavuta mitään. Tavoitteet on myös hyvä rohkeasti sanoa ääneen, vaikka epäuskoisia latistajia takuulla riittää. Yrittäjyydessä ei valitettavasti toimi ”parhaamme tehdään ja katsotaan mihin se riittää” -asenne. Uskon enemmän Mäkeläisen Mikan ”Kohtalo tottelee tekemistä” -slogania ja kehotan sinuakin uskomaan siihen.

Toivottavasti sait innostusta omaan tekemiseesi näistä oivalluksistani. Yrittäjyys on todellakin aivan erityinen superpower! Vaalitaan sitä ja tuetaan toisiamme tällä hienolla matkalla. Suomi nousee yrittäjyydellä!

“When they say you can’t, they show you their limits, not yours.” – Kevin Keenoo

Tiina