Miten terävöittää yhdistyksen viestintää? Sain kutsun tulla kertomaan ajatuksiani aiheesta Membookin salolaisille yhdistyksille järjestämään glögi-iltaan. Mikäs sen mieluisampi tehtävä kuin kertoa itselle tärkeästä ja rakkaasta aiheesta joukolle yhdistysaktiiveja. Ilo ja kunnia! Vastaus kysymykseen on helppo mutta tehtävä haastava, joskus vaikeakin. Oikotietä onneen ei ole, on vain kovaa työtä, rehellistä pohdintaa, valintoja ja päätöksiä. Sama pätee yhtä lailla yhdistyksen, yrityksen tai minkä tahansa tahon viestintään. Pohjatyöt on tehtävä kunnolla, oltava nöyrä ja rehellinen, avoin ja läpinäkyvä. Vastaat vain seuraaviin kysymyksiin, helppoa kuin heinän teko!

Kysymyksiä, kysymyksiä!

Kaikki alkaa kysymyksestä miksi? Miksi olemme olemassa? Mikä on olemassaolomme oikeutus? Mitä ongelmaa olemme ratkaisemassa? Miten voimme auttaa tässä maailmassa?

Seuraavaksi mietit kenelle? Keitä voimme auttaa? Mitä he tarvitsevat? Millaisiin tilanteisiin ja ongelmiin he hakevat ratkaisuja? Pitää myös pohtia keitä me tarvitsemme tueksi, tekijöiksi, avuksi ja puolellemme?

Miten teemme asioita ja mihin uskomme, ovat seuraavat kysymykset pohdittavaksi. Mitkä ovat arvomme, mikä on tapamme tehdä asioita ja minkä puolesta liputamme?

Vasta seuraavana ovat vuorossa kysymykset, jotka tavallisesti ovat huomion ja tekemisen kohteena eIi mitä ja missä? Mitä me käytännössä teemme, miten me sen hoidamme, missä me sitä teemme? Toimintasuunnitelmat, toimenpiteet, aikataulut, budjetit, avustushakemukset jne. To-do-lista on loputon. Kuulostaako tutulta?

Se tärkein

Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että kaiken tekemisen takana on aina ihmiset. He tekevät, tarvitsevat, suunnittelevat ja osallistuvat. Tai sitten eivät. Kannattaa siis miettiä, miten heistä voi pitää huolta niin, etteivät he valitse tuota jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Kerran vielä!

Nyt kun olet miettinyt vastaukset näihin kysymyksiin, minulla on ilouutisia! Nyt teet saman uudelleen ja mietit vastaukset samoihin kysymyksiin viestinnän näkökulmasta. Miksi viestimme? Minkä muutoksen haluamme viesteillämme saada aikaan? Kenelle viestimme? Keitä he ovat ihmisinä? Mitä he tekevät, millaista elämää viettävät? Mistä heidät tavoittaa? Mistä he ovat kiinnostuneita? Onneksi olkoon, alamme olla jo voiton puolella näiden kaikkien kysymysten kanssa! Vielä muutama ja sitten voit hengähtää, ennen kuin otetaan lapio käteen ja ruvetaan tekemään oikeita hommia.

Seuraavaksi otetaan käsittelyyn miten. Miltä kuulostamme? Olemmeko iloisia, asiantuntevia, luotettavia, maanläheisiä, hauskoja vai mitä? Mitkä ovat ydinviestimme, jotka tiivistävät kansantajuisesti mistä tässä kaikessa on kysymys?

Ja sitten päästäänkin siihen mitä yleensä viestinnässä tehdään, suin päin sen kummemmin suunnittelematta. Kun näet sen vaivan että käyt yllä olevat kysymykset läpi ja mietit ja päätät niihin vastaukset, on tämä vaihe paljon helpompaa, ja mikä huojentavaa, sohimista ja ainaista säätämistä paljon tehokkaampaa. Pääset miettimään missä viestimme, millaisen tiedoteen tai ilmoituksen teet, vai tehdäänkö tapahtuma tai somekampanja. Nyt pääset valitsemaan kanavia, miettimään leiskoja ja tekstejä. Mutta miten paljon helpompaa se onkaan kun tuon, joskus kivuliaakin, ajatusprosessin on käynyt läpi! Vastauksia on läjäpäin valmiina. Nyt niitä pitää vain soveltaa ja ottaa käyttöön.

Ihmiset ovat uusi media

Tämäkin vaihe päättyy ihmisiin. Eihän meillä ole mitään ilman heitä, siis meitä. Ihmiset ovat uusi media. Kun saat heidät viestiesi taakse, soihdunkantajiksi ja viestinviejiksi, vain taivas on rajana. Sosiaalisen median myötä viidakkorumpu kaikuu kauas ja syvälle sydämiin.

Jutun kirjoittaja Anne Nenonen, KTM, on pitkänlinjan markkinointiviestinnän ammattilainen joka on keitetty monissa niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä viestinnän liemissä. Hän on myös aktiivinen monessa salolaisessa yhdistyksessä, niin hallitusten jäsenenä kuin aktiivisena talkoolaisena. Päivätyönsä hän tekee viestintätoimisto Joy & Orderissa.