Vapaaehtoistyö saa Kerneli ry:n toimijat syttymään

Kuva: Anne Nenonen

Ihmisiä on helppo houkutella osallistumaan toimintaan silloin, kun he saavat tehdä ja jakaa  asioita, joihin suhtautuvat intohimoisesti, ja kun he kokevat, että tekemisellä on merkitystä. Tämä on kokemus ainakin lohjalaisessa Kerneli ry:ssä.

Kerneli on vuoden 2017 alussa perustettu lohjalainen yhdistys, joka järjestää monenlaista tietotekniikkaan liittyvää toimintaa niin aikuisille, lapsille kuin nuorille. Sen tavoitteena on mm. tarjota lohjalaisille lapsille ja nuorille mahdollisuus tutustua pelien suunnitteluun ja ohjelmoinnin perusteisiin sekä tarjota kerhotoimintaa. Aikuisille on toimintaa mm. kaikille avoimien Tutuksi-iltojen muodossa. Niissä joku yhdistyksen asiantuntijoista kertoo jostakin ajankohtaisesta aiheesta kuten 3D-tulostamisesta tai Linux-käyttöjärjestelmästä.

Vapaaehtoistyössä pääsee tekemään sitä, mitä rakastaa

Kaikki toiminta tuotetaan vapaaehtoisvoimin. Asiantuntijat ja kouluttajat ovat yhdistyksen jäseniä, jotka haluavat jakaa osaamistaan.

“Ei ole ollut vaikeaa saada jäseniä osallistumaan. Ihmiset ovat olleet aivan liekeissä, kun he ovat päässeet kertomaan omista mielenkiinnon kohteistaan!”, kertoo Mirva Gullman, Kernelin sihteeri.

Mistä moinen palo syntyy? Miksi käyttää aikaansa ja osaamistaan ilmaisten neuvojen jakamiseen? Yksi yhdistyksen aktiiveista on varapuheenjohtaja Erno Haapalehto, joka on myös alan yrittäjä.

“Minusta on kiva auttaa ihmisiä tietoteknisissä asioissa. IT-ala ja ohjelmistoala kiinnostavat kovasti. Haluan jakaa vapaa-aikani puitteissa eteenpäin sitä, mitä työni kautta opin. Kaikkea ei voi laittaa rahaksi”, Haapalehto kertoo.

Tilaisuuksissa pyritään tekemään asioita ja ilmiöitä ymmärrettäviksi. Ammattikielen käyttöä vältetään. Mukaan tulemisen kynnys on matala. Ensimmäisessä Tutuksi-illassa kirjastosta varattu sali oli täynnä väkeä. Keskustelu jatkui vielä kirjaston sulkemisajan jälkeenkin.

“Ei tietoa kannata pantata itsellään. Sitä voi jakaa ja kertoa muillekin. Siitä on apua ja se vie asioita eteenpäin”, Haapalehto sanoo.

Tietotekniikka harrastuksena tarvitsee lisää mahdollisuuksia ja arvostusta

Kerneli sai alkunsa siitä, että Mirva Gullman oli työnsä puolesta mukana projektissa, jonka puitteissa tarjottiin tietotekniikkakursseja lapsille. Yhdistys perustettiin, jotta toiminta saatiin jatkumaan.

Yhdistyksen jäseniksi on tähän asti tullut enimmäkseen alan asiantuntijoita, mutta toiminta on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille ikään katsomatta. Nuorin hallituksen jäsen on kevään 2017 ylioppilas Johannes Lauriala, joka on kehittänyt peliohjelmointikurssit. Kernelissä ei vielä ole tehty aktiivista jäsenhankintaa, mutta esim. Tutuksi-illoista on saatu myös uusia jäseniä.

“Tärkeintä on saada toiminta ensin pyörimään, jotta emme kutsu jäseniä yhdistykseen, joka ei tee mitään”, Mirva sanoo.

Toiminnasta ei toistaiseksi juuri koidu kuluja. Tulevaisuudessa olisi toiveissa hankkia yhdistykselle laitteita, ja sitä varten täytyy tehdä jäsenhankintaa ja muuta varainkeruuta.

Mirva ei itse ole tietotekniikan asiantuntija. Mikä siis saa hänet käyttämään aikaansa asian parissa?

“On ihanaa katsoa vierestä, miten toiset ovat kiinnostuneita jostakin asiasta ja kertovat siitä!”

Kernelissä pidetään tärkeänä, että nuorille osoitetaan, että heidän harrastuksensa ja mielenkiinnon kohteensa saa arvostusta. Että he näkevät, että monet aikuiset ovat saaneet alasta ammatin ja perustaneet jopa yrityksen.

“Kerneli kehittää alan harrastustoimintaa. Saamme nuoria harrastajia liikkeelle pois kotoa ja kokoontumaan yhteen. Se on monille vanhemmillekin helpotus. Olemme saaneet paljon tyytyväistä palautetta vanhemmilta.”

Myös aikuiset alan harrastajat tarvitsevat tilaisuuksia verkostoitumiseen. Mirva Gullman koordinoi päivätyönsä puolesta digineuvontaa Lohjalla ja näkee sen tärkeyden. Eri ikäisten digitaitoja täytyy tukea eri tavoin.

 

**************

Membookin blogin toimitus etsii hyviä yhdistystarinoita, parhaita käytäntöjä ja vinkkejä. Jos teidänkin yhdistyksellänne on tarina, joka kannattaisi kertoa muillekin, vinkkaa siitä meille. Katso ohjeet täältä.