Iki-ihanista postitustalkoista jäsenmaksujen automaattiseen keräämiseen

Kuva: Anne Nenonen

Rahastonhoitajan homma lienee se yhdistysaktiivien rakastetuin tehtävä. Tilitoimisto Laskurin omistaja ja useissa yhdistyksissä mukana oleva Pirjo Heinonen uskoo Membookista innostuneena, että iänikuiset ongelmat jäsenmaksujen keräämisessä saadaan viimein ratkaistua. Jopa kaikkien rakastamat laskujen postitustalkoot uhkaavat jäädä historiaan!

Monissa yhdistyksissä on kokeiltu jäsenmaksujen laskutusta niin sähköpostitse kuin kirjeitse. Sähköpostilaskuista osa palaa bumerangina takaisin, koska osoitteet ovat vanhentuneet. Kirjepostilla taas työllistetään ihmisiä niin, että innokkaat aktiivit läkähtyvät jo alkumetreillä. Voisipa postimaksuihin kuluville euroillekin löytyä hauskempaa käyttöä.

“Yhdistystoimintaan on ollut vaikeaa saada uusia aktiiveja mukaan, koska laskujen postitus ja maksujen kerääminen on ollut niin kova urakka. Siihen on liittynyt aikaa vievää asioiden moninkertaista tarkistamista”, Pirjo Heinonen kertoo.

Hei hei mustien aukkojen nielemille jäsenmaksulapuille

Heinonen uskoo ratkaisevansa sekä yhteystietoihin että laskutukseen liittyvät ongelmat Membookin avulla. Se on myös jäsenten kannalta kätevää: monessa mukana oleva yhdistysaktiivi ei joudu tekemään useita osoitteenmuutosilmoituksia, vaan yhdellä yhteystietojen päivityksellä saa vaihdettua tietonsa kerralla vaikka kymmeniin muihin Membookia käyttäviin yhdistyksiin.

Jäsenen kannalta myös maksaminen on helppoa. Ilmoituksen laskuista saa suoraan Membookiin, ja maksun voi suorittaa siellä. Maksulaput eivät siis huku lasten koulureppuihin, omaan käsilaukkuun, sähköpostiin tai johonkin mustaan aukkoon.

Rahastonhoitajien päiväunista totta

Entisessä maailmassa piti ensin kirjoittaa jokaiselle jäsenelle lasku. Sitten laskut täytyi vielä tulostaa, sulkea kuoriin ja postittaa. Kun suoritukset tulivat pankkitilille, ne piti käydä yksitellen kuittaamassa. Pienissä yhdistyksissä on hoidettu kirjanpitokin itse, ja moni on joutunut vertailemaan pankkitilille tulleita suorituksia jäsenluetteloihin. Voi sitä poltetun ajan ja hermojen määrää!

“Membook heittää pienen yhdistyksen todella helposti tälle vuosituhannelle ilman, että joutuu ostamaan kirjanpito-ohjelman. Membookin avulla pieni yhdistys pääsee käsiksi tällaisiin toiminnallisuuksiin todella hyvin”, Heinonen kertoo.

Ajastettu ja automatisoitu jäsenmaksujen laskutus on ollut pienille yhdistyksille mahdollista vain rahastonhoitajien päiväunissa. Näin ei ole enää. Membook huolehtii, että laskut lähtevät, ja myös maksut tulevat Membookin kautta yhdistykselle. “Membook kohdistaa maksut yksitellen, mutta tieto maksuista ei tule yksittäisinä ilmoituksina, vaan massana. Sieltä on helppo poimia jäsenet, joiden jäsenmaksu on suorittamatta, ja kohdistaa maksun perintä heihin”, Heinonen kertoo.

Pirjo Heinosen visioissa yhdistysaktiivien aika kuluu jatkossa paljon kivempiin hommiin kuin jäsenmaksujen karhuamiseen ja kirjekuorien nuolemiseen. Membookista tulee sekä yhdistysten keskustelufoorumi että laskuttaja.  “Se helpottaa aktiivien rekrytoimista, kun voi luvata, ettei tarvitse ylläpitää monenlaisia viestintäkanavia tai viettää viikonloppua laskujen postitustalkoissa ja muussa mukavassa”, Heinonen iloitsee.