Slush

Syksy hurahti vauhdilla. Paljon on saatu aikaan, paljon on vielä tekemistä, mutta suunta on onneksi oikea. Viime kuukaudet ovat menneet tiukasti tuotekehityksen ja testauksen merkeissä. Samalla on luotu pohjaa myynnille ja markkinoinnille, viilattu Membookin ilmettä ja pikkuhiljaa aloitettu tekemään säännöllisempää sisältömarkkinointia.

Ensimmäisistä ihmiskokeista selvitty

Syyskuun lopulla avasimme Membookin ensimmäistä versiota valikoidulle testiasiakasjoukolle ja keräsimme arvokasta palautetta ohjelman toiminnasta. Startup-maailmassa on vallalla sanonta ”Fail Fast”. Mekin saimme pientä tuntumaa tähän, kun ensimmäisten pilottikäyttäjien kutsuprosessi ei mennyt ihan putkeen.

Aiemmin testaajakunta oli koostunut lähinnä luotetuista lähimmäisistä sekä omasta kehittäjäporukasta. Jos jotain meni mönkään, se ei haitannut. Korjattiin, kehitettiin ja kokeiltiin uudestaan. Vihdoin tuli hetki kutsua vähän isompi määrä käyttäjiä kokeilemaan Membookia, mutta eihän se ihan niin mennyt kuin suunniteltiin.

No, onneksi tämäkin porukka oli muutaman ennalta valitun asiakkaan pieni otanta, ja saimme kiinni muutaman erittäin hyvän bugin. Ei katastrofia! Pienestä nikottelusta huolimatta ensipalaute näiltä uusilta testikäyttäjiltä oli positiivista ja innostunutta, ja iloksemme moni uskaltautui kokeilemaan palvelua laajemminkin kuin mitä oli tarkoitus.

Kruununjalokivemme: jäsenmaksujen laskutus

Loka-marraskuussa työn alla on ollut Membookin laskutusmoduuli sekä ns. lisätietopalikka. Järjestöillä on paljon erilaisia laskutusmalleja sekä tarve kerätä jäsenistöstä monipuolista tietoa. Näiden kahden ominaisuuden suunnitteluun olemmekin panostaneet paljon ja pyrkineet luomaan joustavan mallin, joka sopisi moniin erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.

Meillä voi olla asiakkaana esimerkiksi kattojärjestö, jolla on viisikymmentä paikallisyhdistystä. Laskutus halutaan hoitaa keskitetysti, mutta jokaisella paikallisyhdistyksellä on oma jäsenhintansa, ja lisäksi liitto perii oman osuutensa. Tämän prosessin automatisointi on ollut yhtenä tavoitteenamme.

Osa järjestöistä kerää vuotuista maksua, osa kerää maksun liukuvasti liittymiskuukaudesta lähtien. Urheiluseurassa tyypillisesti kerätään jäsenmaksujen lisäksi toiminta- ja kausimaksuja useamman kerran vuodessa ja niin edelleen.

Jäsenistöltä kerättävistä lisätiedoista taas halutaan tehdä yksilöllisiä. Jokainen asiakasyhdistys voi luoda omat lisätietokentät, joilla voidaan kerätä kaikkea mahdollista tietoa vaikkapa kengännumerosta autojen merkki- ja vuosimallitietoihin.

”Joko tämä julkaistaan?”

Syksy on ollut kiireinen myös tapahtumien osalta. Pelkästään marraskuussa olin mukana mm. Hub Salon startup-tapahtumassa, Slushissa sekä Salon kaupungin järjestämässä ”Connecting things”-tapahtumassa.

Lisäksi olen käynyt lukuisia neuvotteluita isompien ja pienempien kiinnostuneiden järjestöjen kanssa, ja olemme saaneet näistä muutamia mukaan myös uusiksi kehityskumppaneiksi. Kiinnostus Membookia kohtaan on ollut suurta, ja on ollut mahtava huomata, että uudenlaiselle palvelulle ja ajattelulle on todellakin kysyntää.

Sekä uudet että vanhat asiakkaamme odottavat jo malttamattomina palvelun virallista julkaisua. Tämä tapahtuu heti, kun sovellus on sellaisessa valmiudessa, että se korvaa Bitin vanhan Nekkari-jäsenrekisteripalvelun. Tavoiteaikataulu on tammikuu 2016. Malttakaa siis vielä hetki!

Hinnoittelumalli valmiina

Hinnoista on meiltä paljon kyselty ja hinnoittelumallia onkin kovasti veivattu syksyn aikana. Olemme julkaisseet sivuillamme Membookin alustavan hinnaston. Se tulee todennäköisesti pätemään hyvin pitkälle ns. perustapauksissa, yksittäisten yhdistysten kohdalla.

Isommille yhdistyksille ja järjestöille teemme aina tarjouksen erikseen – hinta riippuu mm. organisaatiotasojen määrästä, alayhdistysten, jaosten ja joukkeiden määrästä jne. Hinnoittelussa on liikkuvia osia jonkin verran, esimerkiksi maksunvälitys-, pankki-, postitus-, ym. kulut.

Tavoitteenamme on tehdä hinnoittelu asiakkaillemme mahdollisimman helpoksi, niin että meidän hintamme sisältää kaikki nämä edellä mainitut maksut. Asiakkaan ei tarvitse niistä enää erikseen huolehtia, vaan palvelun vuosittainen budjetointi on helppoa ja luotettavaa. Vanhat Bitin Nekkari-asiakkaat tulevat saamaan houkuttelevan siirtymätarjouksen, joten ensi vuoden budjetista ei tarvitse olla huolissaan!

Vanha sanonta kuuluu että ”Sitä saa mitä tilaa”. Todellakin! Useimmiten yrittäjästä tuntuu nimittäin siltä, että sitä on kokoajan kaksi kuukautta perässä kaikesta, mitä olisi pitänyt jo tehdä – tai mitä ajatteli että olisi pitänyt jo tapahtua. Pikkuhiljaa hommat kuitenkin etenevät ja tuloksia alkaa syntymään. On aika lunastaa lupaukset.

Hyvää joulumieltä meille kaikille!

Joulu on rahoittumisen ja kiittämisen aikaa. Olen äärettömän kiitollinen Membookin kuluneesta vuodesta ja siitä, mitä olemme saaneet näin lyhyessä ajassa jo aikaan. Haasteita on riittänyt, mutta yhdessä niistä on selvitty aina eteenpäin.

Haluan kiittää kaikkia uskollisia Oy Bitti Ab:n asiakkaita, Membookin käyttöönotosta jo päättäneitä uusia asiakkaita sekä kaikkia teitä, joita syksyn aikana olen aiheen tiimoilta tavannut. Kiitän meihin uskomisesta, kärsivällisyydestä, luottamuksesta ja hyvästä yhteistyöstä.

Kiitän myös koko Membook-tiimiä. Meitä on kaikkiaan jo noin viisitoista henkeä tämän projektin takana; Joy & Orderin tädit, Susanna Z-factorystä, Nemitin Ville koodareineen, Netorekin Timo joukkoineen, advisorimme Harri, harjoittelijamme Viivi sekä tietenkin Bitin ja Membookin asiakaspalvelusta vastaava oikea käteni ja korvaamaton apulaiseni Mari. Koko porukalle iso kiitos – olette aivan huippuja!!

membook_joulu_800x800

Joulukortteja emme ole matkaan laittaneet, vaan Membook Oy jatkaa Bitin perinteitä lahjoittamalla joulukorttivarat Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhteiseen Hyvä Joulumieli -keräykseen. Haluamme tukea vähävaraisia lapsiperheitä täällä Suomessa, ja tämän keräyksen kautta tiedämme, että lahjakortit löytävät varmasti oikeaan osoitteeseen.

Hyvää joulua!

Tiina